Om Stockholmsstad – Bästa delarna

Stockholm är med sina 1,4 miljoner invånare Sveriges största tätort, i Stockholm stad (kommun)bor ca 900 000. Varje år besöker ca 1 miljon utländska turister Stockholm. Staden som också kallas för ”lilla Venedig” p.g.a vackra Mälaren som omger staden och stadsdelarna. Runt Stockholm finns tusentals öar, holmar och skär som i ett samlingsnamn kallas Stockholms skärgård. Uppskattningsvis finns ca 30-35 000 öar i skärgården och sammanlagt bor här 10 000 fasta och ca 50 000 har fritidshus på någon av öarna.

Gamla stan

Stockholm bildades på 1200-talet och Gamla stan var stadskärnan om man jämför med de mer lantliga ”malmarna”, Södermalm, Östermalm, Västermalm och Norrmalm. Själva stadsdelen Gamla stan bildades år 1926. På norra sidan av Gamla stan ligger Stockholms slott. Gamla stan tillhör Södermalms stadsdelsområde och är känd för sina vackra kullerstensgator och trånga gränder. I Gamla stan finner man många små smultronställen, goda restauranger, mysiga cafeér och den berömda mjukglassen som ska vara en klass för sig. Här kryllar det också av souvenirbutiker och turister i färd med att göra Stockholms kändaste och äldsta stadsdel.

Södermalm

Södermalm gränsas i norr av Slussen och i södra delen av Skanstull. På söder ligger det kända utflyktsmålet Mosebacke. På mosebacke finns Dansbana, kägelbana, cafe och mysiga lunder och grottor. Där finns även södra teatern som invigdes 1859 och är Stockholms äldsta teater. På söder finns också många mysiga barer och restauranger. En människa som bor, eller har växt upp på söder kallas ofta för söderkis eller söderböna och håller enligt normen ofta på Hammarby IF.

Östermalm

Östermalm är som namnet antyder den östra stadsdelen av Stockholms innerstad. Stadsdelen förknippas ofta med de rika och exklusiva områdena Strandvägen, karlaplan, Villastaden och Diplomatstaden. På strandvägen ligger Stockholms mest dyra och lyxiga lägenheter bl a. Har Björn Borg och Jan Malmsjö sin bostad där. Stadsdelen räknas som den ”finare” delen av Stockholm och här kan man även hitta flera lyxiga krogar och restauranger. På Östermalm ligger det kända torget Stureplan och där ligger flera av Sveriges mest kända krogar bl a. Spy bar, Hells Kitchen, East och Sturekompaniet. Här flanerar rika och kända profiler. Ett känt ansikte går före i kön och de är kända för att vara selektiva i vilka de släpper in på krogarna.

Djurgården

Djurgården är en Ö i Stockholm, ön heter egentligen Valdermansön men är mer känd som just Djurgården. På Djurgården ligger flera sevärdigheter bl. a Gröna Lund, Nordiska museet och Junibacken. Ön har också flera parker och är känd för sina gamla ekar. För att ta sig bäst ut på djurgården så kan man ta en båt från slussen eller spårvagnen som utgår från Sergels torg. Djurgården är ett populärt tillhåll för motionärer, barnfamiljer och folk som vill picknicka i den vackra omgivningen. Djurgården är en egen stadsdel.

Kungsholmen

Stadsdelen Kungsholmen ligger i Stockholms innerstad. Ön är uppdelad i fem stadsdelar: Kungsholmen, Marieberg, Fredhäll, Kristineberg och Stadshagen. Stadsdelsområdet Kungsholmen innefattar också Essingeöarna. Runt ön ligger: Riddarfjärden, Mariebergsfjärden, Tranebergssund, Karlbergskanalen, Ulvsundasjn, Essingefjärden, Barnhusviken, Klara sjö och Mariebergsundet.