Bowlingens historia

Bowling är en så kallad kägelsport och kägelsport har funnits i flera tusen år, dock i en mycket mer primitiv form. Det har bl. a hittats kägel- klotliknande föremål i en 7000 år gammal egyptisk grav. Här i Sverige har kägelsporten funnits i flera hundra år fast då i ett annat format. Kloten hade inga hål för fingrarna utan man höll dem i handflatorna i stället. Det användes endast 9 stycken käglor i spelet. I dag kallas denna bowlingföregångare kort och gott för Kägel. Det var vanligt att stora Värdshus och herrgårdar hade kägelbanor för sina gäster att spela på.

Först 1909 kom Bowlingen, i det formatet som ses i dag, till Sverige. Käglorna hade utökats till tio stycken och kloten hade fått hål för fingrarna. Kloten är oftast gjorda av hårdplast, käglorna kan också vara gjorda av hårdplast men oftast är de tillverkade av hård lönn. Underlaget på banorna varierar mellan trä och laminat. Det var den Svenska Olympiern Bruno Söderström som åkte till USA för att studera idrott, han gick på en Bowlinghall I New York och kände direkt att detta var något som han ville ta med sig till Sverige. Sveriges första Bowlinghall Regina Kägelsalong slog upp portarna på hösten år 1909. Sporten tog ett par år på sig för att etablera sig, men 1912 så öppnades den andra bowlinghallen som fick namnet Fenix Kägelsalong. Runt 20-talet så började bowlingen etablera sig på allvar och fler bowlinghallar öppnade. Bl. a i Uppsala och i Göteborg.

1923 invigdes Mosebackes Bowlinghall i Stockholm och samma år så arrangerade Stockholms Bowlingförbund Sveriges första internationella bowlingtävling och för första gången någonsin så besökte ett bowlinglag från USA Sverige. Efter denna tävling så ökade bygget av bowlinghallar dramatiskt över hela Sverige. Bowlingen var nu etablerad på riktigt.

År 1930 i februari så bildades det Svenska Bowlingförbundet och samma år så utkämpades den första landskampen mellan Sverige-Tyskland, en match som Svenskarna vann med god marginal. Sju år senare, 1937, så fick förbundet också anslutning till Riksidrottsförbundet.

I Sverige i dag så finns det ungefär 250 Bowlinghallar med cirka 2500 banor att jämföra med USA som har över 5000 hallar med över 110 000 banor. VM- i Bowlingsporten spelas vartannat år det senaste var i Las Vegas år 2012. I Sverige i dag finns det cirka 30000 aktiva Bowlingutövare.

Bowlingsporten har också tagit sig in i nöjessvängen. Bowlingbanorna är ofta bokade för kickoffer på jobb, och också populär Afterwork- aktivitet. På de flesta bowlingbanorna så kan man dessutom boka in ett barnkalas och då ingår ofta en enklare maträtt som hamburgare eller pizza. Något som också har blivit mycket populärt är Discobowlingen som sker kvällstid. Då lyser banorna i coola neonfärger och hög musik strömmar ut från högtalarna. Bowlingsporten är verkligen en sport för alla åldrar, gammal som ung. Det kan vara en lagsport lika gärna som det kan vara en individuell sport. Det är nog troligtvis en av de bidragande orsakerna som gjort att Bowlingen blivit så stor i Sverige och i andra delar av världen.