Bowling i USA, i filmer & serier

bowling-uusaI USA är bowling en av nationalsporterna. Sverige har inte alls lika stor tradition av att spela bowling. Där är det både amatörer och proffs som träffas för att spela ett par omgångar. Vanligtvis sitter man och tar en öl eller två samtidigt som man spelar.

Ofta ser man männen lämna sina hem med en bowlingbag. Det är ungefär som fotboll här hemma i Sverige, eller innebandy. Man spelar för sällskapets skull och det finns betydligt fler bowlinghallar i USA än det gör i Sverige. Sverige hade 250 stycken hallar, i USA har man totalt sett 5000 hallar och över 100 000 bowlingbanor om man räknar samman alla hallarnas. Sverige har ungefär 2500 banor om man ska jämföra det så. Senast 2013 så spelades Bowling VM i USA och casinostaden Las Vegas. Sverige har haft ganska stora framgångar i VM och vunnit ganska många gånger men denna gång gick det inte så bra, man fick som bäst en bronsmedalj i singelspel.

Hollywood är väldigt flitiga på att framhäva stereotypen av bowlingen i USA. Det är många filmer och tv-serier som innehåller bowlingspel. Den ”vanlige” amerikanen framställs som bowlande när han eller hon ska porträtteras. Här är ett par filmer och tv-serier som man spelar bowling i.

Bowlingfilmer

The Big Lebowski

Filmen handlar om Jeff Lebowski som ofta blir tagen för en annan person, en miljonär. Han gillar att dricka och röka gräs tillsamman med sina vänner när han hänger i den lokala bowlinghallen. Till och med på framsidan av filmen så ser man huvudrollsinnehavaren stå och spela bowling.

Kingpin

En amerikansk komedi som handlar om en gammal avdankad bowlingspelare som hittar en talang som han bara inte kan släppa taget om. Det är en pojke som är Amish och han bestämmer sig för att bli tränare till honom. Han ska låta honom vinna den där turneringen som han aldrig vann själv.

A League of Ordinary Gentlemen

Detta är en dokumentärfilm där man får följa fyra amerikanskt bowlingproffs som spelar i den högsta ligan i USA. Det är en film som berättar om bowlingens historia i USA och vad den betyder för landet. Gillar man bowling så är denna dokumentär ett måste. Den släpptes 2006 så den kan vara lite i äldsta laget om man vill få färska nyheter men annars är det ett kap.

På tv

Familjen Flinta

I den tecknade serien som också blev en film visar man bowling ganska regelbundet. Fred Flinta brukar gå med sin vän Barney på bowlingkvällar nästan varje kväll.

Simpsons

I flera avsnitt så ska man kunna se Homer gå till bowlingbanan där han spelar med sina vänner. Även Marge har varit en spelare vilket kommer upp i ett speciellt avsnitt när hon ska återuppta en karriär som bowlingspelare.

Det finns säkert i fler filmer och visas på många tv-serier men sanningen är att när en typisk amerikan ska presenteras i filmer från Hollywood då använder man sporten bowling som ett exempel. Ser man på dokumentären A League of Ordinary Gentlemen så kommer ni att förstå vad vi menar.