Filmen “Bowling for Columbine”, en dokumentär med hänsynslösa fakta

Visserligen ingen film som tar upp “bowling” men den är ändå aktuell och visar det samhälle som vi lever i. Vi känner ett ansvar att tipsa om den med anledning av alla händelser i tex USA den senaste tiden.

Bowling for Columbine är en provokativ, 2 timmar lång dokumentärfilm som träffar dig med kraften av en brandbomb. För den oinitierade är det lätt att få uppfattningen att detta skulle vara en dokumentärfilm om bowling.

Detta är så långt ifrån sanningen vi kan komma även om konceptet bowling, och dess tillbehör återkommer under filmens gång. Filmen är skapad och skriven av Michael Moore, som också har en huvudroll i filmen som hade premiär den 15 november.

Om du inte redan känner till och har sett denna film, så är det ett bra val då den har en rating av 8.0 på IMDb och har vunnit 35 olika nomineringar inom filmens värld. Detta borde göra denna film sevärd för alla och har en handling som är verklighetsbaserad och berör oss alla oavsett religion, hudfärg eller politisk anknytning.

Detta är handlingen i Bowling for Columbine

Denna film kretsar kring Columbine High School och den massaker som tog plats där 1999 och andra våldshandlingar rörande det fria vapeninnehavet i USA. Filmen fokuserar på bakgrunden av denna hemska massaker och allmänhetens tankar och reaktioner runt denna och det generella våldet i USA. Filmen tar också upp termer kring varför och hur USA har blivit en nation som har en större procentuell utveckling av kriminella våldshandlingar innehållande vapeninnehav.

Som en scen i filmen får vi se en bank som erbjuder sina kunder ett gratis jaktvapen vid öppnande av ett konto med en förutbestämd insättning vid öppnandet. En handling som kan ses vara oetiskt med tanke på att de inte har en aning om deras kunders intresse av vapeninnehav.

Jag tror dock att denna films innehåll och underhållningsvärde för tittaren, ligger i att inte berätta för mycket av innehållet utan låta betraktaren få sitt lystmäte genom att se denna film. Har du inte redan sett den, så är denna film ett måste för alla typer av personligheter som någon gång tittar på en film. Om du ändå vill veta mer, så kan du läsa här innan du bestämmer dig att se Bowling for Columbine.

Comments are closed.